Friday, May 21, 2010

Wajah dan hati yang cantik

...posting kali ini disedut dari blog isuhangat. Maaf ye tuan blogger. Bukan niat nak menciplak, tapi sekadar nak berkongsi dengan rakan2 pembaca.

Tak perlu beli kosmetik yang mahal-mahal. Cubalah petua di bawah.

• Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sejadah, solat, berzikir dan berdoa.

• Untuk menghilangkan stress, perbanyakkanlah ‘bersenam’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkomunikasi pada Allah swt dengan zikir dan doa.

• Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- DOA TENGOK CERMIN.

• Untuk punya bibir cantik , bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

• Agar tubuh langsing , mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyakkan
sayuran, buah-buahan dan air putih.

• Untuk mengembangkan diri , sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi. 
 
Wallahuaklam.2 comments:

  1. Alhamdulillah...free tak kena keluar duit pun kan fatin, kan?

    ReplyDelete
  2. Betul Kak Fa, ini la cara yang sebetul2nyer.. :-)

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak kata?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages