Friday, August 20, 2010

nak citer pasal benda makan sebelum masuk waktu berbuka...

...ada lebih kurang 1 jam 26 minit untuk waktu berbuka hari ini. Setiap kali berbuka mesti nak kena makan nasi. Lauknye biasa2 je. Janji ada 'masak cabai', tak kira le..ayam masak cabai ke, ikan masak cabai ke, udang masak cabai ke, sotong masak cabai ke atau daging masak cabai. Masak cabai ni pulak mesti ala minang, resepi yang diturunkan oleh mak tersayang.

Lauk2 yang berkuah pulak jarang nak masuk anak tekak tapi kalau masak lemak cili padi memang takkan tolak nye. (Dikma, sedap masak lemak cili padi ikan salai yang u buat semalam...i loike)

Cita rasa lauk pauk semua ni memang dah sebati sejak turun temurun dan turun pulak pada anak ku tersayang.

Habis bab nasi dan lauk pauk, kita cerita pulak pasal dessert nya. Bab ni nak senang cerita, setel dalam masa 10 minit nak menyediakannya dan 30 minit untuk tempoh masaknya. Apa dessertnye?

Puding karamel, puding roti, puding coklat n sos vanila, cucur jagung, puding karamel, puding kastad berkuah koktel, puding roti, cucur jagung, ...pusing2 balik menu ni le jugak yang senang buat dan senang makan. (Sebenarnya, yang puding2 tu si Alya ni yang suruh buat. Cucur jagung tu pulak, 'wo' Alya suruh buat. Ikut je la...)

Nak tambah dalam senarai menu ni lagi, tukar2 le pulak..mee ke bihun ke kueteow ke, biasanye goreng je..

Alamak...takde gambar le nak letak. Letak gambar yang ini dan ini boleh le kot..


hehe.. ini benda2 yang Alya n mama nye last makan di luar sebelum berpuasa.
Dan sampai di saat2 ini belum lagi makan di luar. Masak sendiri le kat rumah..




~

2 comments:

  1. Sedap nye mama nyummm...tart yang ada strawberi banyak2 tu Alya punya..nanti kita beli lagi ye mama. he..he..he...

    ReplyDelete
  2. yummy.. alahai.. terliur nii.. =)

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak kata?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages